Tudástár - Gyakran Ismételt kérdések

Hogyan döntsem el, mi lenne a legalkalmasabb burkolat Nálam? És ha padlófűtés van?

A megfelelő burkolat kiválasztása sok mindentől függ.

- Fontos a helység igénybevétele: hálószoba? - nappali? - előszoba? - vagy egy iroda?,

- Van -e padlófűtés?

- Milyen megterhelésnek lenne kitéve a burkolat?

- Mennyi pénzt szán rá?

- Mennyi ideig szeretné használni?

- Mennyi időt tud a burkolat kezelésére szánni?

 

Fontos lehet, hogy ha belépünk valahová, nézzük meg ott milyen a burkolat, esetleg kérjük ki az ott élők véleményét, mit ajánlanak, és persze ha már ott járunk, akkor lehet, hogy egy-két tapasztalattal is szolgálnak a mesteremberről, és ismerjük a jól ismert mondtatot: Ha most csináltattnám, akkor.... Ráadásul az interneten is lehet ma már nézelődni, tapasztalatokat gyűjteni....

 

Parketta padlófűtésre

A fa parketták hővezető képessége alacsony, a meleget kevésbé tudják olyan jól átengedni. A parketta hőleadása a kőhöz mérten 80%-os.

14 mm-nél vastagabb parketta nem rakható padlófűtésre. A lágylombos (éger, cseresznye, nyír) és fenyő alapanyagú parketták felhasználását mindenképpen érdemes elkerülni padlófűtés esetén. Padlófűtés esetén nagyon fontos,  a parketta nedvességtartalma.  7-8%-nál magasabb nedvességtartalmú parketta a padlófűtésre rakva szét fog válni. A 50%-os páratartalom alá eső helyiségben a parketta ki fog száradni.

 

Mindenképpen gondolja ezeket végig, mielőtt burkolatot választ! Nyugodtan kérje segítségemet is!

Mit kell tudnom a hagyományos parkettáról? Ápolás, karbantartás, garancia...

A parketta, mint fa, ápolása, karbantartása, garancia

 

 

 

A parketta szerkezete: Teljes keresztmetszetében tömör bükkfa alapanyagú padlóburkolat, utólagos felületkezeléssel. Az elemek egymáshoz csappal és horonnyal illeszkednek.

A parketta jellemzői: természetes, meleg, hosszú élettartamú, felújítható.

 

Tisztítás és ápolás


A parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta!


Figyelem! A víz a parketta fő ellensége, hiszen víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy az minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek használatával a parketta megőrzi eredeti ragyogását. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk. Használatuk meghosszabbítja a lakk élettartamát.  Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik és elkerülhetetlenné válik egy teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.

 

Garancia

 

A termék tömör fából készül, az adott fafajra jellemző struktúra és színtónus különbségek nem képezhetik reklamáció tárgyát. Reklamációt csak a gyártásból, ill. minősítésből eredő hibákra tudunk elfogadni.


Ezúton is, ismét, szeretnénk felhívni a felhasználók figyelmét a parkettázott helyiségek nedvességtartalmának a fontosságára.


A parkettagyártók a termékek nedvességtartalmát 9 ± 2 % nedvességtartalomra állítják be. Ez azt jelenti, hogy átlagos 20-22 C°  fokon ha a levegő relatív páratartalma 40-60 % között marad a faanyag méretváltozása minimális lesz, melyet a fektetéskor kialakított dilatációs hézag felvesz.

A két szélső érték amire tulajdonképpen a parketta fel van készítve:
- télen 20-22 C° átlagos hőmérséklet 40%-os relatív páratartalom. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 7%-ra csökkenhet.
- nyáron 27-28C° átlagos hőmérséklet 60%-os relatív páratartalom. A padló felületi hőmérséklete ne haladja meg a26 C°. - 27 C°. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 11%-ra nőhet.


A téli éjszakákon a kinti levegő nedvességtartalma a hideg felületeken kicsapódik pl. dér formájában így annak abszolút nedvességtartalma csökken. A téli szellőztetések alkalmával ez a hideg, alacsony nedvességtartalmú levegő bekerül a fűtött lakásba, felmelegszik és alacsony relatív páratartalmú közeget alakít ki. A relatív páratartalom mértéke gyakran 30% alá csökken.

 

A száraz levegő egészségtelen, hiszen az ember nyálkahártyái ilyen közegben hamar kiszáradhatnak, megrepedezhetnek utat nyitva a kórokozóknak. De rosszul tűrik a hosszan tartó száraz levegőt a fából készült berendezési tárgyak, így a parketta is. A székek "megrecsegősödnek", a parketta felületén repedések nyílhatnak stb.. Néhány fafaj különösen érzékeny a helység nedvességváltozásra, de szélesebb elemekből készült padlózat ( svédpadló) sem kedveli azt. Mindezek miatt különösen fontos a téli időszakban az épületekben a megfelelő párásítás, mert az egészségünk mellett így a fából készült berendezéseinket is óvjuk. A párásításra megfelel a fűtőtestre tett párologtató is de számos párásító kapható a kereskedelemben is.

Míg télen tehát a párásítás, addig nyáron éppen az ellenkezőjére, párátlanításra lehet szükség tartósan esős időszakban. Különösen fontos ez a nagyobb méretű svédpadlóknál, ahol az egyes elemek méretváltozása (dagadása) milliméteres nagyságrendű is lehet. Extrém esetben a padló fel is válhat.

 

A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20 OC és a 45 – 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.

...tehát páratartalomra ügyelni!  Optimális relatív páratartalom: 40-60% között van.

Mivel a fa alapanyagok szerkezeti tulajdonságai eltérőek (nincs két egyforma fa), ezért a fa hibái, színárnyalatai, struktúrája, mintázata és rajzolata egyedi meghatározással nem jellemezhetőek. A természetes padló soha nem fog olyan egységes képet sugározni, mint a laminált, lamella, műanyagpadló.

Az ilyen jellegű problémából  adódó kifogások, észrevételek miatt reklamációt nem tudunk elfogadni!

 Felhívjuk figyelmüket, hogy természetes fény hatására a faanyag színe sötétebb árnyalatú lesz.

Miből adódik az árkülönbség a szakemberek között? Kit válasszak?

 Amennyiben úgy dönt, hogy melegburkolatot választ érdemes végiggondolni, és tájékozódni, hogy milyen kapcsolódó kiadások jöhetnek még szóba, gondolok itt a segédanyagokra (alapozó, ragasztó), szegélyléc, és természetesen a munkadíjra. Manapság már nem nagy kihívás szakembert találni - és a szakember alatt nem a festőt, hidegburkolót, üvegest és ablakost és az egyéb "mindenhez értek -számlát nem adok, de olcsón dolgozok" egyéb szakipari ágakban jeleskedő szakemberekre gondolok - hanem a valóban iskolában tanúlt, papírt kapott, több éves szakmai múlttal rendelkező, referenciákkal bizonyítható, számlaképes és elérhető szakembert kell megtalálni. Hiszen sok pénzt fog belefektetni, és évekig - évtizedekig együtt fog élni a burkolattal. És ha már megtalálta az Ön által érdemesnek vélt szakembert, akkor tájékozódjon: pontosan mi szerepel a kialkudott árban: ki hozza a szükséges anyagokat, teljes rendszer fog - e felépülni, vagy az itt-ott megmaradt anyagokat építi-e be, az árajánlat pontosan mire vonatkozik : 1 alap, 3-szori lakkozás, olajozás? Vagy kevesebb? És kell-e külön kiszállási díjat fizetni? Mennyi idő alatt lesz komplett kész, és mikor használhatom 100%-ban? Nettó vagy Bruttó az összeg amiről beszéltünk....

Parkettázás melegburkolóval:

Bár többet fizet érte, de megéri, hogy a végeredmény olyan lesz, amilyent megálmodott, biztos, hogy rendelkezik már tapasztalatokkal a szakember, megfelelő gépparkja van, és máskor is elérhető....ne feledje: a tudást is meg kell vásárolni.

Parkettázás ezermesterrel:

Nem drága, de nem is biztos, hogy jó. Azért mert a falat lefestette, nem biztos, hogy ért a parkettához is. Ugye? Okos ember a más kárán tanul....

Parkettázás önállóan

Idő, energia, szerszámok, kockázat (ha elrontjuk, tuti a szakember nagyobb árat fog mondani, hiszen még azt is ki kell javítani...)

kockázat:

A legnagyobb kockázat nem a kifizetett munkadíj. hanem ha valaki rosszul rakja le a parkettát és bukik az anyag is..

Szakmailag rosszul lerakott parkettára ugyanis nem vonatkozik a gyártói garancia.

Összefoglalva: szakember és szakember között is van különbség, ez sokszor csak a végén derül ki....Hogy ne járjon Ön is így, tájékozódjon, kérjen ajánlást az ismerőseitől. És ne feledje, ha elégedett, Ön is ajánlja tovább.......

Miért nyikorog a parkettám?

A nyikorgás kellemetlen és összetett probléma. A természetes fa mérete ugyanis változik a légnedvesség- és a hőmérséklet-különbségek hatására. Húsz-huszonkét Celsius-fokos szombahőmérséklet mellett a parketta számára az ötven-hatvan százalékos páratartalom az ideális . Ha a fűtési szezonbana relatív légnedvesség tartósan a fenti érték alá csökken, kiszáradhat, és az egyes elemek közt, de azokon belül is rések képződhetnek. A szobában tartott növények növelik a páratartalmat. A padlórések ennek következtében kitágulnak, a falapok elmozdulhatnak egymáshoz képest. Így egyes helyeken egymáshoz vagy az alattuk lévő párnafákhoz súrlódva nyikorgó hangot adnak a lépéseink alatt.

Hogyan ápoljam a parkettám?

Hogy a parketta sokáig szép maradjon, figyeljünk oda a tisztítására. A piszok és a homok olyan neki, mint a csiszolópapír. Az ajtó elé okvetlenül tegyünk lábtörlőt, a szék- és asztallábakra csúszófilcet. A parketta tisztításához minidg puha ruhát, szőrkefét vagy porszívót használjunk. A faburkolatokat tilos bő vízzel felmosni. A lépésnyomokat és a makacs szennyeződéseket enyhén nedves puha ruhával kell eltávolítani. A lakkozás fényének megőrzésére lehetőleg a gyártó által ajánlott tisztítószert alkalmazzuk. Ezt töményen vagy higítva, puha ronggyal kell felvinni a felületre, majd gondosan áttörölni. A parketta tisztításának gyakoriságát az igénybevétel határozza meg. Évente legalább egyszer érdemes viasszal vagy olajjal utánkezelni a hagyományos faparkettát.

Aranyszabály:

Tilos savas kémhatású szereket használni a fapadlók ápolásához.

Elsőként egy MOP felmosószettet kellene beszerezni, így tényleg csak annyi víz marad az anyagban, ami még nem károsítja a burkolatot.
A laminált padló és a lakkozott padlók (parketta, svédpadló…stb.) teljesen más ápolást igényelnek. A laminált padló ápolásakor a védőréteget, a parketták esetében a lakkot kell védeni.

 Meg kell különböztetni a napi (vagy rendszeres) padlóápolás, és az esetenkénti polírozást.

Ez valóban nem egy olyan egyszerű folyamat, mint a mezei felmosás, de a padlónk sokkal ragyogóbb, és szépségük messzemenőkig időállóbb lesz, mint az átlag esetekben.

Amit a Lamináltról tudni kell....avagy a laminált parketta...

Amit a Lamináltról tudni kell....

Nos, a szakemberek nem neveznék parkettának, inkább padlóburkolatnak. Aki szereti a természetes dolgokat annak nem ajánlanám, hiszen kifutási ideje kb. 6-10 évre szól a leggondosabb ápolással is.

A laminált padló több, mint 90%-a környezetbarát faörlemény, melyből a hordozóanyaga készül. (HDF) A hordozólapon felül egy dekorréteg található, mely színtartó, UV-álló és impregnált. A dekorréteget melamingyantás védőréteg óvja a kopástól és karcolódástól. A padlólap alján szintén melaminos réteg van, így válik szendvics szerkezetűvé. A laminált padló vastagsága (6-12mm) miatt padlófűtésre is tökéletesen alkalmas. A laminált padló fektetése rendkívül egyszerű, click rendszerben kaphatóak. Könnyen tisztán tartható porszívózással és makacs foltok esetén nedves ruhával való feltörléssel. Minőségét tekintve megtalálható a lakossági és a közületi igénybevételnek megfelelően is.

A laminált padló felülete nagyon változatos, többnyire fautánzatú, de megtalálható csempe, márvány, kő és bármilyen színben.

Hatalmas előnye lehetne az ára, mely miatt nagyon népszerű, ámbár a kiemelkedően magas kopásállóságú laminált padlók ára meghaladja a fa parkettákét.

Felületük nagyon ellenálló, nem égeti ki a cigaretta parázs, nem károsítják a háztartási tisztítószerek, nem látszanak az esti buli nyomai, jó karc-és kopássálló.Sajnos ha nagyobb mennyiségű víz éri, akkor a szélei felfelé vetemedik, ami rendkívül csúnya esztétikai látványt nyújt. A laminált padló-burkolatok különböző kopásállósággal rendelkeznek.(AC3,0C4,AC5,AC6) és strapabíróságuk alapján megkülönböztetjük a kis forgalmű helyiségbe, a közepes forgalmű helyiségbe, a nagy forgalmú helyiségbe, az irodába, a közületbe és akár a fürdőszobába valót. A lamináltat, ha csak egy adott helyen terheljük jobban (pl. kerekes forgószék), akkor a szék alá tehetünk erre a célra gyártott alátétet, igy megvédjük a padlót a közvetlen mechanikai ártalmaktól.

 

Hátránya, hogy a vizet nem szereti, ezért nem szabad vizes felmosóval tisztítani, elég egy nedves rongy. Felületét csiszolni tilos, a laminált padburkolat nem újracsiszolható!
Mikor válaszd ezt a megoldást:

1. Ha vonz a majdnem természetes...

2. A laminált parketta tisztán tartására elég néhány percet rászánnod

3. Ha allergiás vagy a poratkára,

4. Remekül variálható a lakás stílusához, és igen széles választékban áll mindenki rendelkezésére.

5. Ha nem akarsz izgulni a foltok miatt....

7. Ha néha cipővel mentek be....

8. Ha gyakran változik az ízlésed

9. Illik a fa bútorokhoz


Mit ne tegyünk soha a Laminált padlóval!:

- Sose moss fel bő vízzel! A laminált padló víz hatására megduzzad, a kiszáradás után pedig összehúzódik, hajszálvékony repedések fognak keletkezni, ami a laminált padló lapjainak szétcsúszásához is vezetnek. Később már nem lehet sehogy korrigálni!

- Kerüld a maró hatású tisztítószereket a laminált padló tisztán tartására. A laminált padló fényét sem kímélik.

- Padlószőnyegre laminált padló: A nem stabil aljzaton a laminált padló billegni fog, így a terhelést nem a padló nyeli el, hanem az illesztésekre fog koncentrálódni. Ráadásul a poratkák is jól ellesznek a padló alatt...


Mitől mű a laminált padló?

Ugyanazon dekorációk rendkívül sűrűn ismétlődnek. A fa padló ugyebár azért szép, mert a fa természetes szinte soha nem ismétlő változatosságát adja vissza. Mivel a laminált padló nyomtatott dekorral rendelkezik, itt a dekoráció egy idő után ismétlődni fog. Ami 1 m2-en még jól mutat, nem biztos, hogy 15 m2-en is jól fog kinézni.

Ha károsodott a Laminált:

1. Karcolások: Színezett polírozó pasztával beszínezhető, és eltömíthető a karcolás.

2. Szétcsúszott: a laminált padló felszedése, újrarakása

3. Betörik a padló: a sérült elem kicserélése, a sérült részig felszedni a padlót, majd újra lerakni, ha lehetséges.

4. Megkopik a felszín: polírozó paszta lehet az ideiglenes megoldás

5. Felpúposodik a padló: Első jele, ha apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél. A páratartalom miatt duzzad.

 

Laminált padló ápolása:

A laminált padló polírozására kiválóan alkalmas a Laminat Polish polírozóanyag.

 

Még egy két tudomány: A padló megrendelésénél célszerű legalább 10 % ráhagyással vásárolni, hogy biztos elég legyen a laminált padló az adott helyiségbe, bár sok függ a mintától, a helyiség formájától is. Ha van rá módja a maradékot őrizze meg, hogy egy későbbi a javításnál legyen tartalék. A lerakásnál fontos lehet még, a lerakási irány, amit sokban befolyásol a mintázat, figyelembe véve a beeső fényt, a bútorzat mintáját, esetleg a kapcsolódó helyiség vonalát is, így apró trükkel, de a helyiség arányait is előnyösen befolyásolhatjuk. Célszerű festés előtt lerakni, de minidg egyeztessünk a festőúvel és a burkolóval is. A lerakás általában segíti a click rendszer, telibe ragasztani nem kell, így könnyebb majd a későbbiekben felszedni is. A lerakásnál számolni kell, hogy a laminált alá különböző vastagságú habszivacsnak is kell kerülnie, ami plusz magasságot jelent, így készülhetünk a szín emelkedésével, ami hátrányos lehet az ajtónyitás szemponjából, erre figyelni kell. Természetesen ebben az esetben is csak teljesen száraz betonfelületre lehet lerakni, mert úgyan tehetünk le párazáró fóliát, de sajnos a víz mindig megtalálja az útját, ha nem tud felfelé menni, akkor megy a fal felé, a penészes szegélyléc jó előjel lehet. A felületre a laminált alatt is használhatunk aljzatkiegyenlítőt, ha nem egyenletes az elkészített beton. Ha lehetőségünk van rá pár nappal előtte vigyük a helyiségbe be a padlót, hogy felvegye annak páratartalmát.

 

Lamella parketta mérettáblázata:

 

Vastagság:                  szélesség:                         hosszúság:

 

10 mm                       40-55 mm                        200-300 mm

 

10 mm                       60 mm                             250-300 mm

 

10 mm                      65-75 mm                       300-450 mm

 

14 mm                      65-75 mm                       1300-500 mm


 

Mi a PVC burkolat?

A PVCpoli(vinil-klorid) – hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott szintetikus polimer.[1] Előállítása vinil-klorid polimerizációjával történik. Két fajtája a lágy és a kemény PVC. Felhasználása széles körű, mindkét fajtájából tárgyak sokaságát készítik. Lágy PVC-ből készül például az elektromos kábeleket bevonó réteg, vagy a kerti locsolótömlő. Kemény PVC-ből főleg a mindenki által ismert PVC-csöveket gyártják, de kiválóan alkalmas gépalkatrésznek is. Keménysége miatt jól bírja a mindennapi használatot. Égése során klórtartalma miatt hidrogén-klorid, dioxin és egyéb környezet számára káros vegyületek keletkeznek. (Wikipédia)

Rugalmas műanyag alapú, melynek alapanyagától, vastagságától, minőségétől függően számos felhasználási területe van. Széles szín-és mintaválasztékkal rendelkezik (márvány-, járólap-, kő-, parkett mintás stb.). A különböző szélességekben kapható. Gyorsan lerakható, nem törik, könnyen formálható. Könnyen tisztán tarthatók. A PVC padló jó hő- és hangszigetelő.


Lakossági PVC
Kevésbé forgalmas helyekre, mérsékelt igénybevételre.

Ipari PVC
Ipari, irodai vagy sport területre gyártott PVC-knek keményebb a kopásálló rétege, nagyobb és tartósabb ellenállást biztosít az igénybevételekkel szemben. Alkalmas folyosók, várótermek garázsok, műhelyek stb. részére.

Sportpadló: Kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett padlók. Védik a sportoló izületeit.

A Pvc burkolat.

Nagyfokú kopásállóságuk miatt ipari ,kereskedelmi , vendéglátó illetve egészségügyi (kórtermek,műtők),ovódai, bölcsödei  intézményben használják.
Vezetőképes burkolat is készíthető beőle.

 

 

 

Mi a Fa?

A Fa (forrás: Wikipédia)

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Elégeti, hogy világítson, hőt termeljen vele, mechanikai tulajdonságait kihasználva eszközöket, műalkotásokat, járműveket, építményeket, épületeket hoz létre belőle, kémiai átalakításokkal faszenet, cellulózt, gyógyszereket, egyéb vegyi anyagokat gyárt belőle. A kitermelt fát sok hagyományos mesterség mellett elsősorban a faipar és a vegyipar hasznosítja. Amikor a fa színéről beszélünk, valójában egy sokrétű, összetett jelenségről van szó. A fa durva- és finomszerkezete bonyolult, a különböző irányú metszeteken teljesen eltérő képet mutat, ráadásul a fény nem közvetlenül a fa felszínéről verődik vissza, hanem kis mértékben behatol a fa anyagába, ahol a különböző faelemek eltérő módon hatnak rá. A finom pórusok lágy, selymes hatásúak a fény szóródása miatt, a bélsugarak viszont gyakran kis tükrökként verik vissza a fényt, kristályos csillogást adva a felületnek. A fa színe, fénye, megjelenése ezért nagyban függ a megvilágítás irányától is. De éppen ez a gazdagság, változékonyság adja a fa különleges szépségét, varázsát, ami értékes használati tárgyak, bútorok, szobrok, hangszerek készítésekor kap jelentőséget.

A különböző fajhoz, alfajhoz tartozó, különböző helyeken termett fák színskálája a majdnem fehértől a sárgán, narancssárgán, barnán, szürkén, vörösön, ibolyaszínen át egészen a feketéig terjed. Ebből a trópusi fafajok mutatnak különösen nagy színgazdagságot, szinte csak a tiszta kék és az élénk zöld hiányzik a palettáról. Általában a gesztnek van sötétebb, tüzesebb színe, a szíjács legtöbbször világosabb, szürkésebb.

Ha a fának eltérő színű, árnyalatú évgyűrűhatárai vagy növekedési zónái vannak, azok a fa különböző metszetű felületein jellegzetes erezetként, rajzolatként jelentkeznek. Egyes faanyagokban a farostok irányeltérései a megvilágítás irányától függően fényesebb és sötétebb területekből álló dekoratív mintázatot eredményeznek.

A fa színe hőkezeléssel, gőzöléssel sötétebbé, melegebbé, a rostok telítésével mélyebbé tehető, pácokkal, színezékekkel teljesen meg is változtatható. A fa levegővel, fénnyel érintkező felületei idővel sötétednek, szürkülnek vagy fakulnak.

Honos fajoknak nevezzük azokat a fajokat, amelyek hazai társulások természetes elemei. Magyarországon a legismertebb őshonos fák: kocsányos-, kocsánytalan- és molyhos tölgy, cser, bükk, gyertyán, kis- és nagylevelű hárs.

A nem őshonos fákat a XIX. századtól kezdődően telepítették be a fahiány pótlására, illetve talajvédelmi erdőtelepítésekhez. Legismertebb képviselői: feketefenyő, lucfenyő, akác, nemesnyár.

Egzóta fajok: Hazánkban nem honos, más területről behozott növények. Ilyen pl.: kempas, merbau, jatoba, bubinga, bambusz, parafa, stb.

 

Erdősültség a Földön 27%, Európában 30%, Magyarországon 18,7%

 

Nedvesség

A friss, élőnedves fában a víz kétféle módon van jelen: a sejtüregekben szabad, cseppfolyós alakban, illetve a sejtfalak molekulái között megkötött formában. A fa száradásakor először a sejtüregekben található víz távozik el, ekkor a fa tömege, sűrűsége csökken, de mechanikai tulajdonságai nem változnak számottevően. E folyamat végén már csak a fa rostjai tartalmaznak vizet: ezt az állapotot rosttelítettségi pontnak nevezzük. Mérsékelt égövi fáknál ez a pont 25–30% nedvességtartalmat jelent, trópusi fák esetén tágabb határok között, 14–60% között lehet. Ez után a további száradás már a fa mechanikai tulajdonságaira is erősen kihat, innentől kezdve a fa zsugorodik, ugyanakkor keményebbé, nehezebben megmunkálhatóvá válik. A száraz fa nedvesebb légköri viszonyok közé kerülve vagy vízbe merítve viszont újra nedvességet vesz fel, amíg a nedvességi egyensúly a fa és környezete között helyre nem áll. Eközben a fa dagad.

Ez az alakváltozás a fa anizotróp jellegéből adódóan különböző irányokban más és más mértékű. A zsugorodás és a dagadás a legkisebb a fa rostjainak irányában (0,1–0,6%), arra merőlegesen sugárirányban jóval nagyobb (3–8%), és legnagyobb húrirányban, az érintők irányában (5–18%). A fa dagadásakor fellépő erők hatalmasak lehetnek, felületegységre vetítve elérhetik a 10 000 N/cm² nagyságrendet is. A különböző irányú elmozdulások eltérő mértéke az anyagban feszültségeket kelt, bizonyos esetekben deformációt – vetemedést, repedést stb. – okozhat. Ezt csak szakszerű kezeléssel, tárolással lehet megelőzni.

A fa zsugorodásának és dagadásának, vagy ellenkezőleg: használat közbeni stabilitásának mértéke fafajonként változó, a felhasználhatóság szempontjából lényeges tulajdonság.

Keménység

A faanyag egyik legfontosabb, a mindennapokban legtöbbször emlegetett tulajdonsága a keménysége. E sajátosság alapján különböztetünk meg puha- és keményfát, lágy- és keménylombos anyagot.

Keménységnek azt az ellenállást nevezzük, amelyet az anyag egy másik test behatolásával szemben kifejt. A különböző fafajok anyaga különböző keménységű lehet, de a sűrűség és a keménység között – azonos nedvességtartalom esetén – szoros összefüggés van. Ugyanabban a fatestben a geszt keményebb a szíjácsnál, mérsékelt égövi fák évgyűrűiben a kései pászta keményebb, mint a korai. A rostiránnyal párhuzamosan mért keménység nagyobb, legalább kétszer akkora, mint a rostirányra merőleges. A keménység nagyban befolyásolja a szilárdságot, a kopásállóságot és a megmunkálhatóságot.

Szigetelőképesség

A fa üreges szerkezete miatt rossz hővezető, tehát jó hőszigetelő, különösen a kis sűrűségű, vékony sejtfalakból felépülő anyag. A hőszigetelés rostokra merőlegesen kb. kétszer jobb, mint rostirányban, és többszöröse a tömör tégláénak. Ilyen jellegű felhasználásának határt szab, hogy 100 °C fölötti hőmérsékleteken a fában visszafordíthatatlan kémiai átalakulások kezdődnek, még magasabb hőmérsékleten pedig meggyullad.

Alacsony hővezető képessége eredményezi többek között a fa otthonos, meleg tapintását is.

A teljesen száraz fa elektromos szigetelő, de minél nedvesebb, annál jobban vezeti az áramot. Ez teszi lehetővé a fa nedvességtartalmának elektromos áram segítségével történő meghatározását is. A fa tartalmi anyagai, rostszerkezete is befolyással van vezetőképességére.

A fa hangelnyelő képessége jobb, mint mondjuk a betoné vagy a tégláé, ennek ellenére a tapasztalat szerint a fa födémek, lépcsők jobban továbbítják a lépészajokat, mint a más anyagokból készültek.

Tartósság

A fa tartóssága határozza meg, hogy mennyi ideig képes ellenállni a környezet romboló hatásainak, meddig tud rendeltetésének megfelelni. Ez a tulajdonság az években kifejezett használati időtartammal jellemezhető. A tartósságot egyrészt a fa belső tulajdonságai, másrészt a környezet, a felhasználás helyén uralkodó viszonyok határozzák meg.

 

A fa természetes tartósságára sűrűségéből, a sejtjeinek tápanyagtartalmából, gesztjének színéből, gyanta- és csersavtartalmából következtethetünk. Egy fajon belül legtöbbször a nagyobb sűrűségű anyag a tartósabb, de általában jellemző, hogy a kis és közepes sűrűségű lombos fafajok többsége nem rendelkezik nagy ellenálló képességgel. A farontó gombák, rovarok számára a vonzerőt elsősorban a sejtekben található fehérjék, cukrok, keményítő jelentik, ezek mennyisége nagyban befolyásolja a fa élettartamát. A szíjács ilyen szempontból veszélyeztetettebb, mint a geszt. A geszt színét a belerakódott tartósító hatású festő- és cserzőanyagok határozzák meg, ezért elmondható, hogy a sötétebb geszt általában ellenállóbb. A sejttartalom minősége és mennyisége az évszakokkal változik, a télen kitermelt faanyag e szempontból állítólag kedvezőbb. A fában megszilárduló gyanták és a csersavtartalom növelik a fa tartósságát.

Felületkezelés

A felületkezelés célja a fa színének, fényének ízlés szerinti megváltoztatása, illetve az anyag megvédése a környezet hatásaitól. A fa színe halványítással, színezéssel, pácolással változtatható meg; ellenállóbbá, fényesebbé viaszok, olajok impregnálásával vagy a felületen megkeményedő filmképző anyagok segítségével, festéssel, lakkozással tehető. A felületkezelésre használt anyagokat dörzsöléssel, mártással, ecseteléssel, szórással vihetjük fel. Festésre, lakkozásra a felületet előbb csiszolással, pórustömítéssel kell előkészíteni, ami után több, vékony rétegben, azok száradási idejét figyelembe véve hordjuk fel az anyagokat. Tükörfényes felületet a megkeményedett lakkréteg csiszolásával, polírozásával állíthatunk elő.

Mi a szegélyléc?

Szegélyléc, szegőléc

A parketta, laminált, szőnyegpadló, és egyéb burkolatok fallal történő lezárását teszi esztétikusabbá, és eltakarja a meghagyott dilatációs hézagot. Széles szín és formavilágának köszönhetően nemcsak a parketta, hanem lakóterünk is szebbé, látványosabbá válik. Az esetek többségében dekorazonos szegélylécet alkalmaznak a parkettákhoz, de az ellentétes színek használatára is volt már példa. Az ilyen elütő színek alkalmazása különleges hatást ad mind a parkettának, mind a szobának, használhatunk akár hófehéret is, meglepő eleganciát tud adni! Fontos a megfelelő magasság kiválasztása, hogy takarni szeretnénk vele vezetéket, mekkora helyen fog látszani, felmosásnál védje a falat, és persze mutasson a festéshez, tapétához is....A szegélyléc készülhet fából (borovi fenyő, bükkfa, cseresznyefa, diófa, kőrisfa, lucfenyő, tölgyfa) és műanyagból is.

 

 

 

Mi a marmóleum, avagy a Linóleum?

A Marmoleum a Linóleum egyik elnevezése, alapja a lenmag olaja, jótékony hatását már az ókori Egyiptomban is ismerték,. Nagy kopásállóság, jól ellenáll a szennyeződéseknek, dupla UV kezelt felület, növeli a burkolat élettartamát.

A Marmoleum természetes anyagok felhasználásával készül, sem a gyártásánál, sem a megsemmisitésénél nem keletkezik káros anyag, így ellenállóbb a környezet behatásaival szemben.

Még az elnyomott cigaretta sem tesz kárt, nem marad nyoma, nehezen éghető.

Tisztítása nem igényel vegyszereket, fertőtlenítést, asztmás betegeknek is ajánljuk.

A Marmoleum színeit a természet sokféleségéből meríti.

Bizonyos termék megfelel a magasabb elektromos vezetőképességű  követelményeknek. Biztosítja az elektromos berendezések és a személyek biztonságát, védelmét a statikus elektromossággal szemben, tehát antisztatikus.

Tipikus felhasználási területei a számítógép / szerver szobák és érzékeny műszereket gyártó területekre. Padlófűtésre is alkalmas!

Sokoldalúan variálható a különböző színek miatt.

Elektromos ellenállása <1-10 8 Ω (EN1081).


 

Miért parafa?

A PARAFA:

Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus suber) fáját termelik ki. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália.

A parafa különösen dugónak alkalmas, mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. A világban termelt parafa mintegy 60%-ából dugókat készítenek. Mivel nagyon könnyű, halászúszókhoz és bójákhoz is jó, de használják padlónak, sőt, tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is. Házak külső téglájának is használták már. Egyéb kedvező tulajdonságai (rugalmasság, hőszigetelés, hangszigetelés, rezgéscsillapítás) a légbuborékszerű sejtecskék rugalmas összekapcsolódásának köszönhetők. A parafa 1 cm³-ében körülbelül 40 millió ilyen sejt van. A burkolóanyagnak használt, hántolt kérget megőrlik. A megőrölt szemcséket a parafában lévő gyanta mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül is rögzíti egymáshoz, de ragasztókkal ez a kötés még jelentősen szilárdítható. Ezenkívül olajban úszó kuplungok lamellájaként használták motorkerékpárokban a hetvenes évekig.

A XIX. század hatvanas éveiben lenolajjal vegyített porával vitorlákat próbáltak impregnálni – az eredmény a linóleum feltalálása lett. Ekkor fejlesztették ki az első parafa szigetelő és padlóburkoló lapokat is. Hő- és hangszigetelőként nagyon népszerű lett: a Titanic elsüllyedése után hetekig úsztak az óceán hullámain a szerencsétlenül járt hajó hűtőházának parafa táblái.

 

A parafatölgyet nem vágják ki, hanem csak a kérgét hántják le 9 évente, így 3-5-ször több Co2-t köt meg, mint a paratölgy, aminek nem hántják le a kérgét.

Ezért környezettudatos ez a termék.

 

Előnyös tulajdonságai:

 • kiváló hő és hangszigetelő, hangelnyelő
 • rezgéscsillapító, terhelhető, rugalamas
 • páraáteresztő, páraelvezető
 • antiallergén, antisztatikus
 • kíméli a gerincet és az ízületeket
 • esztétikus
 • könnyen megmunkálható
 • meleg tapintatú
 • természetes, időtálló anyag
 • nehezen éghető

 

A parafát felületkezelni kell, rugalmas rajta a járás, tűsarkúval azonban nem ajánlatos rajta járni. A parafa használható vizes helyiségekben is. Padlófűtésre is rakható. Falra is rakható.

Mit kell tudni a felületkezelésről? Lakkok, olajok, színezés....itt a válasz!

               Felületkezelés

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell a fát felületkezelni, hiszen az erdőben is elélnek akár több évtizedik is, és ott sem kap semmiféle kemikáliát, pedig ki van téve az időjárásnak. Nos igen, de itt egy megmunkált fáról beszélünk, ami sokáig fogja a lakásunkat, üzletünket díszíteni, és ki van téve megchanikai és kémiat hatásokank is. Ahhoz, hogy a fa sokáig megőrizze természetes szépségét, óvnunk kell, ami a legegyszerübb, ha egy (sőt kettő-három) réteget kap, valamilyen felületkezelő anyaggal. Ráadásul a tisztítása is könnyebb, hiszen a fa rostjai közé nem csak a bogarak, de a szennyeződések is könnyen belemennek, a vízről nem is beszélve ami a fa fő ellensége! Főleg ablak vagy ajtó közelében, a napsugárzásnak kitett felületek sárgulnak gyorsan. Az erős napsugárzás még ablaküvegen át is gyorsítja az oxidációt. Milyen lakkok közül választhatunk? Nos vannak vizes hígításúak, az oldószeresek lehetnek egy- vagy kétkomponensűek is. A kétkomponensű lakkok a legkeményebbek, legtartósabbak (marni nem is lehet őket, csak csiszolni), a legnagyobb igénybevételnek kitett felületeknél célszerű ezeket használni (pl. előszoba, közösségi helyiségek, tornaterem). . Az általános lakkok magas- és selyemfényű változatban, oldószeres vagy vizes bázisú kötőanyaggal kaphatók. A legtermészetesebb hatásúak a selymes fényt adó lakkok, míg a kifejezetten fényesek jól érvényesülnek, ha szép a lakkozás. Ízlés kérdése melyiket alkalmazzuk. És most nézzük részletesebben:

Lakk

 Átlátszó, kemény anyag, amely filmréteget hoz létre a parkettán. A megjelenő  felületek lehetnek fényesek, selyemfényűek vagy matt bevonatúak.

Kaphatók oldószeres és vizes bázisú lakkok, bár a vizes bázisú lakkok népszerűbbek jobb kopásállóságuknak, illetve környezetvédelmi szempontoknak köszönhetően.

A fát minden esetben gondosan elő kell készíteni, portalanítani, (tisztítani szükség esetén), hogy megfelelő tapadása legyen a lakknak. A felhordás hengerrel történik 2-3 rétegben, manuálisan, egy alapozó réteget követően.

A lakk kiválasztásában fontos, hogy milyen használatnak lesz kitéve a padlónk.

Célszerű vizes lakkot választani, ha rövid idő áll rendelkezésünkre a használatba vételnél, hiszen hamarabb megköt, és nincs kellemetlen, szúrós szag.  Kiválóan ellenállnak különböző mechanikai és kémiai behatásoknak: karcolásnak, kopásnak, víznek, kémiai anyagoknak. Nem sárgulnak, felhordásuk egyszerű és gyorsan száradnak. Nem gyúlékonyak, nem tartalmaznak veszélyes oldószereket (pl. formaldehidet), ezáltal nem bocsátanak ki mérgező vagy gyúlékony gázokat – környezetbarát termékek.

Az oldószeres lakkok esztétikusak, kemények, jó kopásállósággal rendelkeznek, könnyen tisztítható bevonatot képző, egykomponensű vagy kétkomponensű anyagok. Gyorsan száradnak, csillogóan fényű felületet eredményeznek. Különös kopásállóságuk miatt kiválóan alkalmasak iskolák, tornatermek parkettáinak (bár itt külön szabvány van a csúszámentességre is) kezelésére.

A megfelelő felhordási körülmények: 20-25 °C hőmérséklet és alacsony páratartalom.

Kémiai reakció útján keményedő lakkok

Magasabb értékű, jobb vegyszerállósággal rendelkező felületek előállítására alkalmas termékek. A megfelelő komponensek kémiai kötéssel kapcsolódnak nagy molekulájú térhálós lakkfilmet képezve.
Szerves oldószer elpárolgása után a visszamaradó nitrócellulóz, filmet képez a felületen. Különböző fényességi fokokban vásárolható. Leggyakoribb a matt, selyem matt és a selyemfényű lakkok felhasználása.
 

Savra keményedő lakkok

A műgyanta alaplakk és a savas edző hatására kikeményedő lakk film jön létre. Kopásállóbb, rugalmasabb és nedvesség állóbb felület keletkezik.

Nagyon népszerűek, az un. egykomponensű savra keményedő  lakkok, ahol az edző gyárilag bele van keverve a felhordandó anyagba. A kikeményedés a felhordás után, az oldószer elpárolgás hatására indul meg. A dobozban zárt állapotban megfelelő tárolás esetén nem indul be vegyi reakció.
Különböző fényességi fokokban kapható: (matt, fél matt, selyem matt, selyemfényű, fényes)

Poliuretán lakkok  

Kopásállósága, keménysége, rugalmassága és vízállósága a legjobb.

 

VIZES BÁZISÚ LAKKOK

A vizes lakkok nem gyúlékonyak, veszélyes oldószertartalmuk nincs. Környezetkímélő anyagok.

UV-LAKKOK

Ultraibolya fényre nagyon gyorsan kikeményedő, gyakorlatilag oldószermentes, környezetkímélő anyagok. Nagyüzemi gyártásánál használják, főleg felületkezelt szalagparketta készítésnél.

Olajos felületkezelés azért jó, mert:

 • közelebb visz a természethez
 • könnyedén ápolható
 • lélegzik a fa
 • környezetbarát

Újabban sok megrendelőm érdeklődik a természetes megoldásokról, és olajoztatni szeretné a parkettáját, jó szívvel tudom ajánlani, azonban tudni kell, hogy az olaj bár természetesebb kinézetet kölcsönöz a fának, de a legjobban ápolásigényes felület., és ugyan önnyen megtanulható az ápolása, de félévente-évente ápoló olajjal át kell kenni a felületet, akkor is, ha azon nem látjuk még a használatból eredő elváltozásokat.

Az olaj, mint felületkezelő anyag tulajdonságai részletesen:

A parkettaolaj behatol a faanyag pórusai közé, és  ellenállóvá teszi a parkettát A parkettaolaj nagy százalékban  növényi olajokat tartalmaz, természetes ásványokat, természetes gyantákat, így a parketta víztaszító és  strapabíró lesz.

Az olaj  nagy előnye, hogy változtathatjuk általa a burkolat színét, erre alkalmas színező adalékokkal.

A  parkettaolaj csúszásmentes, semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, nem akadályozza meg a faanyag páraáteresztő képességét, ami a padló élettartamának szempontjából is fontos . Az olajozás  évenkénti ismétlése ápolja a parkettát.

A természetes felületnemesítő- és védő bevonatok általában két rétegből épülnek fel: egy olajos impregnáló alapozó rétegből, és egy viaszos fedőrétegből.
A kész bevonat  megvéd a természet külső hatásaitól. Az olaj mélyen beszívódik a fába, a fát impregnálja,  csökkenti nedvességfelvevő képességét, és védi szennyeződésektől. A bevonat portaszító, könnyen, de folyamatosan ápolandó. Sérülés esetén, kis felületen is javítható.

Az oldószer elpárolgása révén jön létre a lakkfilm. Pl. nitrolakkok, egyszerűbb vizes lakkok.
Előnyei: olcsó, egyszerű felhasználás

 

A parketta, padló színezése, pácolása, avagy hogyan adjuk új színt a régi parkettának….

Oldószeres pácok
Az oldószeres pácoknál a színező pigmentek szerves oldószerbe kerülnek, gyorsan száradnak. Szép élénk színeket adnak, gyors és eredményes munkavégzést biztosítanak.
Hátrány, hogy felhordásnál foltosodás alakulhat ki, ami esztétikailag rontja a felület összhatását.

Mikor is gondolhatunk erre: ha meguntuk a színét, jobban menne más szín a bútorhoz, ablakkerethez, vagy csak egyszerűen elhasználódott, idejemúlt, de a teljes csere drága mulatság lenne. Így egy csiszolással, pácolással és felületkezeléssel megszüntethető a karcolások, kopások, rések, repedések, és lakásunkat mintha kicserélték volna…

Ha a tökéletességet keresi, akkor nyugodtan Rám bízhatja magát a felületkezelésben is!

Mit kell tudni a bambusz parkettáról?

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény.  Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is.  Rendszeresen ki van téve az esőnek, és a magas páratartalomnak. A felület csiszolással, lakkozással, olajozással többször felújítható. Többfajta erezetben megtalálható (horizontális, vertikális és csavart)

Miért válasszam: Ellenáll a kiloccsanó víznek, a keményfa parketták közül a bambusz parketta a legkevésbé érzékeny, rugalmasabb, mint a keményfa parketta, 

Hátránya: Drága

 

Mit kell tudni a svédpadlóról?

Amit a Svédpadlóról tudni kell:

 

Teljes egészében tömör fa. csapból és horonyból áll, szélessége 8 – 22 cm között mozog, és hosszúsága akár 290 cm-t is lehet.  Anyaga lehet: tölgy, kőris, cseresznye, mahagóni, merbau, teak, kempas, ipe, doussie, iroko, jatoba.  Akár 4-5 alkalommal is felújítható.  Padlófűtésre nem alkalmas.

Miért éppen szőnyeg?

A szőnyeg: biztonságosabb, melegebb érzést nyújt, kevesebbet kell takarítani, de….

Wikipedia:

A szőnyeg padlók és falak fedésére szolgáló szövet.

A kötésmódja szerint sokféle alosztálya van. Megkülönböztetnek sima és bolyhos szőnyegeket.

 • A simák egy lánc- s egy vetülékrendszerrel vászon- vagy sávolykötésben készíthetők, még pedig cérnázott gyapjú-, jut- vagy szőfonalból, amely esetben elnevezésüket az anyagtól nyerik; készíthetők azonban két lánc s két vetülékrendszerrel is s ekkor kiddermünsterinek nevezik. A sima szőnyegek különleges fajtáit a gobelinek és a nálunk dívó csillimek (szerb szőnyegek) teszik. Mindkét szőnyegfajnál ritka láncot s oly sűrű vetüléket alkalmaznak, hogy a láncfonal teljesen elfedessék, miért is a szőnyeg mindkét oldala egyforma. Az ábrákat a különböző színű vetülékkel állítják elő. A vetülékeket kézzel helyezik el a láncfonalak közé.
 • A szőnyegek második fő csoportjának, a bolyhos szőnyegeknek legnevezetesebb fajai a következők:
 1. a csomózottak: például a perzsa és a szmirnai szőnyegek,
 2. a hurkos: brüsszeli szőnyegek és a bolyhos velours-szőnyegek. E két utóbbi csak abban különbözik egymástól, hogy a bolyhosnál a hurkok fel vannak vágva. Mintázásuk kétféle módon állítható elő, még pedig vagy az által, hogy annyi láncrendszert alkalmaznak, ahány színből áll a minta, vagy pedig az által, hogy csak egy oly láncrendszert használnak, amely az ábráknak megfelelően mintásan van nyomtatva. E szőnyegfajoknál az alap és a hurkokat alkotó láncrendszereken kívül bélelő láncrendszert is alkalmaznak, amellyel a szőnyeg vastagságát növelik. A hurkot mindig csak egy láncrendszer képezi, mégpedig az, amely a mintarészletnek megfelelő színű, míg a többi a bélelő lánchoz illeszkedik. Ez az eljárás tehát nagy anyagpazarlással jár, miért is sokkal drágább annál, amelynél csak egy láncrendszer van, amely folyton hurkolásra használtatik s mely, hogy a szőnyeg ábrás legyen, az ábráknak megfelelően színesen van nyomtatva.
 3. A bolyhos: szőnyegek harmadik csoportját a zsenilia szőnyegek teszik, amelyek pamut- vagy gyapjúláncból és zseniliavetülékből állanak. Ha e szőnyegek egyszerű szövetként vitetnek ki, vékony minőségűek és kétoldalasak, ha pedig kettős szövetként, azaz alsó kender- vagy jutaszövettel kapcsolatban készülnek, egyoldalasak, vastagok, azaz hasonlók a velours-szőnyegekhez.

A legfontosabb kérdés a szőnyeg választásánál, hogy hol szeretnénk elhelyezni (hálószobába szinte bármilyent tehetünk, ami ízlésünknek megfelel, nappaliban már fontos a strapabíróság és a könnyű tisztíthatóság. Fontos, hogy van-e allergiás a családban, vagy arra hajlamos, mert ilyenkor jobb, ha szintetikus szálú szőnyeget választunk, vagy rövidebb szálmagasságút. Hasonlóan gondolkozzunk gyerekszoba esetén is.

A szőnyeg  anyaga
A szintetikus szálú szőnyegek jobban bírják az igénybevételt, ezért közlekedőkbe, nagy forgalmú helyiségekbe alkalmasak. A természetes szálból készült szőnyegek allergizálhat, ezért a szintetikus szálú szőnyegek jobban alkalmazhatóak allergiások otthonába. Allergiások otthonába érdemes minél alacsonyabb szálmagasságú szőnyegeket választani, ezzel is csökkentve az allergén anyagok megtapadását.
A természetes szálból készült típusok egészségesebbek, ezért gyerekszobában, hálószobában célszerű alkalmazni.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy világos színű szőnyegek nagyítják a teret és harmonizáljon a lakás berendezéseivel is. Minta tekintetében lesz talán a legnagyobb gond a vásárlásnál, hiszen csak a képzelet szab határt benne.  

 A szőnyegpadlóban is nagy a választék, a szerint, hogy extrém strapabírású vagy hangszigetelőst esetleg gyakoribb takarítást igénylő erős, rövidebb szálút keres. Ha háziállat is van a lakásban, akkor különösen meg kell fontolni az anyagokat és a színeket.  

A lerakott szőnyeghez szükség lesz ragasztóra, burkolatváltóra, szegélylécre, amiben szintén hatalmas a választék. Érdeklődjünk több helyen, akár az interneten is!

 1. biztonságosabb (nehezebb rajta elcsúszni)!

2.  melegebb érzést nyújt

3. Kevesebbet kell takarítani (normál használat mellett)

Tételek: 1 - 15 ból 60
1 | 2 | 3 | 4 >>